Sahlep salep Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca sahlep orkide türlerine Anadolu’da verilen genel ismidir. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın sahllep yumruları,suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz sahlep haline getirilir. Sahlep yumruları kremsi renkte, yumurta seklinde, çatalsı veya saçaklıdır.
Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Sahlep yumruları müsilaj glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
salep kaliteli salep dondurmalık salep kadem sahlepçilik
TrackBack URL
https://www.salep.gen.tr/sahlep/trackback